ISPANAK
Demir yönünden zengin, koyu yeşil yapraklı ve güzel tadı olan ıspanak, diğer yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içerir. Salatada yenilen çiğ ıspanak, harika bir lif kaynağıdır. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık verir ve hemoroit rahatsızlığına iyi gelir.
Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler kan yapımında önemli rol oynar. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin eder. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendirir. Özel enzimi ile pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önler. Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri önerilir.
Uzmanlar, ıspanağın, karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, sağlıklı bir bebeğe sahip olmaları için bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
FASULYE
Taze fasulye, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığı için, genç-ihtiyar herkese tavsiye edilir. Taze fasulye, pankreas bezesini, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirir, albümin ve şekerde de çok fayda verir.
BEZELYE
Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade edilir, Gıda değeri ve fayda bakımından fasulyeden daha üstündür..
SİVRİ BİBER
Biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunur. Bunlar, mideyi kuvvetlendirir, iştah açar ve mide tembelliğini giderir. Özellikle acı biber hormon faaliyetini artırır, P vitamini ile damarları yumuşatıp kanamayı önler, K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırarak kanamaları durdurur.
PATLICAN
Patlıcan, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahiptir, Bunlar sinirleri teskin eder ve kalp çarpıntısını gidermeye faydası vardır. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirir, bol idrar söktürür, vücuttaki fazla suyu dışarı boşaltır ve kilo vermek için iyi bir diyet yiyeceğidir, şeker hastalarına da tavsiye edilir. Külde pişirilerek yenmesinin daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
LAHANA
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahana, şeker ve romatizma hastaları için çok faydalıdır, Bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirir, bol idrar söktürür, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı atar. Lahananın kansızlığı giderdiği ve kansere karşı etkili olduğu da kaydediliyor.
Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini korur, buralardaki yaraların iyileşmesini sağlar, Lahana, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun da kaynağıdır.,Selenyum ayrıca, sağlıklı görünüşlü bir cilt için çok faydalıdır.
Lahananın şifa özelliklerinden tam faydalanabilmek için çiğ olarak yenmesi tavsiye ediliyor.
KARNABAHAR
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan indol-3 karbonal bulunan karnabahar, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahiptir. "Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeler ile gücü arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler..
BROKOLİ
Brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunur.. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olması bakımından brokolinin , yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığı ifade ediliyor.
Brokoli ayrıca, B1 ve C vitamini ile , yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediliyor.
PIRASA
Pırasa bileşiminde protein, karbonhidrat, potasyum, magnezyum, B1, B3, C vitaminleri, enzimler, selüloz, albüminli maddeler bulundurur. Bir çok şifa verici özelliğe sahiptir. Mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalıdır. Pırasa yemeği, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderir, hemoroiti olanlara da ferahlık sağlar. Pırasa çorbası, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı atar.
Çiğ pırasa yenildiğinde yemek borusunda oluşan iltihaplar iyileşip hazmı da kolaylaştırır. Pırasa suyunu sivilcelere tampon yapılırsa sivilcelere iyi gelir.
ENGİNAR
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar kanı temizler ve yorgunluğu giderir, Diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirir. Enginar, beyin yorgunluğunu çabucak geçirir, kalp adalelerini kuvvetlendiriri, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Şeker hastaları için de çok faydalıdır. Ayrıca mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurur.
KEREVİZ
Kerevizin yaprak ve sapları, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olup, mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar. Kereviz, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırır, sinir yorgunluğunu da önler. Kanı temizler ve sivilcelerin geçmesine, cildin sağlıklı bir hal almasına yarar. Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizler. Sarılığı giderir, böbrekleri çalıştırır, fazla suyu dışarı atar. Kumu, taşı dökmeye yardım eder. Zayıflama diyetleri için ideal bir sebzedir.
SEMİZOTU
Semizotu, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalıdır, Kanı temizler, bol idrar söktürür, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizler, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirir, böbrekteki kum ve taşı döker.
Semizotu, şeker hastalarının susuzluğunu azaltır, kilo vermeye yardım eder. Yeşil salata olarak yenirse faydasının daha fazla olduğunu ifade edilir.
PATATES
Patatesin yaklaşık yüzde 20 si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşüktür. B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içerir. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3 ünü temin eder. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler, kabızlığı önler. Kansere karşı korur ve yorgunluğa karşı birebir bir sebzedir.
Patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olması sebebiyle, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerekir.
Patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmaz, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıdadır . Şeker hastalarının susuzluğunu keser. Mide ve on iki parmak ülserinde ve midede asit fazlalığında, inatçı ishallerde bir yemek kaşığı patates suyu aç karnına içilmelidir.
Patates suyu karaciğer şişliğini giderir. Ayrıca safra taşlarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bu tedaviye belli bir süre devam edilmesi gerekir.
DOMATES
Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domates, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum verir, Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bir domatesteki C vitamini, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50 sinden fazladır.
Domates damarları yumuşatır, kanı durultur, üre miktarını düşürür ve vücudu gençleştirir. Kalp, karaciğer, böbrek bozuklukları ve şeker hastalığı için de çok faydalıdır. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür, , vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını eriterek idrarla dışarı atar, vücutta biriken suyu boşaltır. Aynı zamanda kanser önleyici özelliği de çok fazladır.
Domates hazmı kolaylaştırdığı için, özellikle nişastalı yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağlar. Pekliği önler.
SOĞAN
Soğanda bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler bulunur. Kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği (şekerliler), sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastalıkları, , mide zayıflığı gibi hastalıklarda çok fayda verir, bol idrar söktürerek vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar, pankreası çalıştırarak insülin ifrazatını arttırır ve kanda şeker seviyesini düşürür. Karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte edip zehirlerini temizler ve vücudu, bağırsak kurtlarını döktüğünü bildiriyor
Fazla soğan yenen ülkelerde kanser nadir görülür . Soğan, karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte edip zehirlerini temizler. Bağırsak kurtlarını döker.
Ağızda soğan kokusunu gidermek için yemekten sonra biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğnenmesinin yeterlidir.
SARIMSAK
Uzmanlara göre, bu keskin kokulu yumruda, her türlü harika özellik mevcut. Sarımsak tansiyon düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır, kötü LDL kolesterolünü düşürür.Bazı mide kanserlerini önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ispatlanmıştır., Sarımsaktaki "allicin" denilen bir madde, sadece kendi özgü kokusunu vermekte kalmaz, ayrıca bakteri gelişimini önler, vücutta mantar ve maya oluşumunu tahrip eder.
Sarımsakta 2 kuvvetli antibiyotik, çok tesirli esanslar, bol iyot ve kükürt bulunur ve insan sağlığında çok değerli vazife görür. Damar sertliğini giderir, kanı durultur, kalbi kuvvetlendirir, bronşları dezenfekte eder, cilt hastalıklarını giderir ve kansere karşı korur.
Sarımsaklı yoğurdun, zehirlenmelere karşı insanı koruduğu bilinir. Sarımsak en ince damarları dahi temizleyerek oralara kan gitmesini sağlar. Yanı sıra bütün salgı bezlerini çalıştırmak ve vücudu zehirlerinden temizlemek suretiyle, genç ve dinç olmaya, uzun yaşamaya yardımcı olur.
HAVUÇ
Havuç, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebzedir. Kansızlık halinde, sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor.
Havucu, bol A vitamini ile beta-karoten cildi güzelleştirir, gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun çok fayda verir.
Mide ve bağırsak kanamalarında da havuç suyunun çok faydalı olduğunu ifade eden uzmanlar, havucun, özel şekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirdiğini, ona rahatsızlığında kendi kendini tamir imkanı verdiğini, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı attığını vurguluyor.
SALATALIK
C ve B vitamini, çeşitli maden ve mineraller içeren salatalık kanı temizler, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür, idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı atar. Salatalığın kendisi veya suyu, cildi bir tonik kadar temizler, cilde tazelik ve canlılık verir. Verdiği susuzluğu kestiğini Salatalığın, sıcak bir havada iç ısısı dış ısıdan 20 derece daha düşük olur ve bu sebeple serinletici olarak yenir.
TURP
Bol C vitamini, iyot ve kükürdüyle turp, karaciğeri çalıştırır, böbreklerdeki kum ve taşı döker, bronşlara çok iyi tesir eder, dalak şişliğini giderir ve cildi güzelleştirir. Ayrıca turp bağırsakları dezenfekte edip pekliği giderir, akşam yenilen turp veya içilen bir bardak turp suyunun çok iyi uyku verir.
MAYDANOZ
Uzmanlara göre maydanoz, dünyadaki en besleyici yiyeceklerden birisi ve bir demir deposu durumunda. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamini bulunuyor. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılıyor. Böbrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım ediyor. Kan şekerini normal seviyede tutuyor ve kansere karşı da koruyucu.
MARUL
Bol miktarda çeşitli mineralleri içeren marul, sinirleri teskin edip iyi uyku verir., yemekten önce salata şeklinde yenen marul, şeker hastalarının kandaki şeker seviyesini düşürür. Marulun bol idrar söktürür ve kanı temizler - karaciğer ve dalak şişliğini, sarılığı giderir. Marul suyu sivilcelere iyi gelir.
ROKA
P ve K vitaminleri, çok faydalı mineralleri içeren roka, karaciğerin dostu, mideyi kuvvetlendirici, kansızlığı gideren, bir yeşilliktir. yeşil salata şeklinde yenen roka, tadı ve asitleri ile mideyi çalıştırır, hazmı arttırır, iştahı açar, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür ve karında toplanan suyu boşaltır.
TERE
Tere, çeşitli vitaminler ve özellikle C vitamini, demir ve çeşitli mineraller ile çok tesirli ve faydalı bir yeşilliktir. Karaciğer, böbrek ve bronşları çalıştırır, gribe iyi gelir, kanda şekeri düşürür, kansızlığı giderir, mideyi çalıştırıp hazmı arttırır, iştahsızlık çekenlere çok fayda verir, kansere karşı korur, bağırsaklardaki çeşitli solucanları döker.
Çiğ olarak az miktarda yenmesi tavsiye edilen tere aşırı yendiğinde mideye dokunabilir.
ŞALGAM
Terkibinde b vitamini ve çeşitli madenler olan şalgam taş ve kum döker, bronşları boşaltır. İdrar söktürücü ve pekliği gidericidir. Şeker hastaları da şalgam yiyebilir. Çiğ yenmesi daha faydalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder