31 Mart 2007 Cumartesi

CILT TEMIZLIGI ICIN DOGAL YOLLARDAN YAPILAN ARINDIRICI MASKELER VE TONİKLER 2

Maskeler, cildi güçlendiren klasik güzelleştiricilerdir. Kozmetik ürünlerinin hem pahalı olması, hem de bazı ciltlerde alerjiye yol açması, son yıllarda doğal ürünlere olan talebi artırıyor. Canlı ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için, maskenizi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. İşte doğal ürünlerden hazırlayabileceğiniz birkaç pratik besleyici maske ve arındırıcı losyon formülü:

1-SİYAH NOKTALARA LİMON SUYU:

Limon, yağlı ciltler için ideal bir temizleyicidir. Çünkü limonun cildi sıkılaştırıcı bir etkisi vardır. Tarifini verdiğimiz yüz losyonu, yüzdeki siyah nokta ve sivilcelere karşı en ideal losyondur. Bunun için yarım çay bardağı limon suyunu, bir yemek kaşığı bal ve bir bardak suyla karıştırın. Bu karışımı bir cam şişeye koyun. Hazırladığınız bu losyonu sabahları ve akşamları, bir pamuğa damlatarak yüzünüze sürün. Böylece hem temiz hem de canlı bir cilde sahip olacaksınız. Ancak yüzünüze bu karışı sürdükten sonra en az 2 saat güneşe çıkmamaya dikkat edin. Aksi halde yüzünüzde lekeler oluşur.

2.KENDİ TONİĞİNİZİ YAPIN:

* Kendi toniğinizi kendiniz yapın... 1 çay bardağı suyun içine 2 damla lavanta esansı damlatın ve bir süre buzdolabında soğutun. Ardından bir tutam pamukla yüzünüze sürün. Cildinizdeki canlanmayı hemen fark edeceksiniz.

* Gözlerinizi hafifletin! 2 çay kaşığı küçük doğranmış salatalığı, 1 çay kaşığı süttozu ile karıştırın ve göz çevrenize ve göz kapağınıza sürün. 10 dakika kadar bekleyip, yıkayın. Gözlerinizdeki ağırlığın uçup gittiğini hissedeceksiniz.

3-YOĞURDUN MUCİZELERİ:

HER mutfakta çokça var olan ve sık tüketilen yoğurtlar, güzellik konusunda da hanımlara oldukça yardımcı oluyor. Bu sefer yemeklerinizin yanında yemek için değil, sürmek için. 3 tatlı kaşığı yoğurdu ve 3 büyük çileği çırpın, püre haline getirin, yüzünüze sürün ve 10 dakika bekletin. Yoğurt cildinizi temizleyecek ve besleyecek, çilek ise cildinizin üzerindeki ölü tabakanın pul pul dökülmesine yardımcı olacaktır.
Portakal-Yoğurt Maskesi Malzemeler: 1 çay kaşığı yoğurt, 1 orta boy portakalın suyu Bu karışımı çırpın ve parmaklarınızı karışımın içine batırın ve yumuşak hareketlerle yüzünüze sürün. Size serinlik ve rahatlık hissi uyandıracak. Beş dakika kadar cildinizde kalsın sonra yıkayın.

4-CİLDİNİZE KİWİ TAZELİĞİ:

Bilmem kivi sever misiniz? Bu tropikal meyve birkaç yıl öncesine kadar sadece bazı manavlarda satılıyordu. Artık pazarlarda, marketlerde rahatça bulunuyor. Kivi çok özel bir meyve. Tüm meyvelerde olduğu gibi onun da içinde asitler ve birçoğundan fazla C vitamini var. Kivinin bir başka özelliği de sindiriminin çok kolay olması. Genelde yemekten hemen sonra meyve, mideyi şişirir ve yediklerimizin yağa dönüşmesini kolaylaştırır. Bu konuda istisna olan iki meyve vardır, biri çilek diğeri de bugün konumuz olan

kivi. Asitler cildinizi yeniler: Meyve asitleri cildimizin yüzeyindeki ölü deri tabakasını hafifçe soyarlar. Yani "peeling" yaparlar. Böylece cildin rengi canlanır, yumuşar ve hafif lekeler, siyah noktalar azalır. Ölü deri atıldığı için cilt yenilenir, kolajen sentezi canlanır, içten dışa doğru dolgunluğu ve esnekliği artar. Meyve asitlerinde mikrop üremesi zordur. Tümünün anti bakteriyel özelliği vardır. Bu nedenle sivilcelere de çok iyi gelirler.

Vitaminler besler:
C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biri kividir. C Vitamini ise kolajenin en iyi besinlerinden biridir. Ayrıca kivi, bir miktar B vitamini ve zengin minerallerle doludur. Örneğin kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi. Tümü de cildimize yararlıdır.

Kivi maskeleri:
Sizin için hazırlanması en basit olan maskelerden birkaç örnek vereceğim. Esasında harika kivi kremleri de yapılabilir ama onlar biraz daha fazla malzeme ve özen isterler. Aşağıdaki yöntemleri ise kolayca uygulayabilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, ardından yüzünüzü ılık ve soğuk suyla dönüşümlü olarak çalkalayıp, yumuşak bir havluyla ovalamadan kurulayın. Sonra nemlendiricinizi sürün.

Dilimlenmiş kivi halkaları:
Fazla olgunlaşmamış bir kivinin kabuklarını bir zar gibi soyun, sonra keskin bir bıçakla, mümkün olduğu kadar ince dilimlere ayırın. Ardından rahatça uzanıp, hatta bir de müzik eşliğinde bu halkaları yüzünüze yerleştirin. Cilt tipinize bağlı olarak 5-15 dakika kadar bu şekilde dinlenin.

Kivi suyu ile kompres:
Kiviyi önce presle veya blender ile sıvı hale getirin. Sonra steril bir sargı bezini hazırladığınız kivi suyuna batırarak, yüzünüze kompres yapın. Bu işlemi 10 dakika kadar sürdürebilirsiniz.

Kivi suyu + kil
Kivi suyuna bir miktar kil ilave edip, temiz ve küçük bir tahta kaşıkla krem kıvamına getirin. Bu karışımı maske şeklinde yüzünüze sürün. Sırt üstü uzanıp veya koltuğa yaslanıp 10 dakika dinlenin. Bu maske özellikle yağlı ve sivilceli ciltler için çok yararlıdır.

Her cilt özeldir:
Herkesin cildinin kendine has özellikleri vardır. Örneğin vitamin ve mineralleri emebilme kapasitesi aynı değildir. Kalın ve yağlı ciltlerde emilim daha zordur ve ölü tabakalar daha fazladır. Bu nedenle daha güçlü ürünlere ihtiyaç duyarlar. Kişinin yaşı da önemlidir. Zamanla cildin emme gücü azalır. Dolayısıyla ya daha güçlü ürünler seçmek ya da kullanma sıklığını artırmak gerekir.

Kalın ve yağlı cilt:
Cildiniz kalın ve yağlı ise, kivi maskeleri sizin için idealdir. Cildinizdeki gözenekleri sıkıştırır ve yağlanmayı dengeler. Mümkünse olgunlaşmamış kivi kullanmaya çalışın. Haftada iki kere 15 dakikalık maske uygulayabilirsiniz. Eğer sivilceleriniz varsa, killi maskeyi tercih edin.

Yağlı ve ince ciltler:
Bu tip ciltler kadınlara özgüdür. Erkeklerin cildi genelde daha yağlı ve kalındır. Ne yazık ki ince ciltler kolayca sarkabilir. Kivi maskesi bu tip cilt için çok uygundur. Bol miktarda C vitamini sayesinde kolajen sentezi artar ve cilt gerilir. Haftada 2 kez 5'er dakikalık maskeler sizin için yeterlidir.

İnce ve kuru cilt:
En hassas cilt tipidir. Şevkat ve bakıma ihtiyacı çoktur. Kivinin özellikle kabuk kısmındaki C vitamini bu tip ciltlerin yenilenmesine yardımcı olur. Haftada iki kez uygulayabilirsiniz. Cildin tahriş olmaması için maskeyi 5 dakikadan fazla tutmayın.

Normal Cilt:
Kivi maskesi bu tip ciltleri daha da berraklaştırır ve rengini açar. Maske için önereceğim sıklık ve süre, haftada 2 kez, 10 dakikadır.

Kivi maskesini uygularken...

Kivi maskesini uygulamadan önce cildinizi temizlemeyi ihmal etmeyin. Mümkünse banyodan sonra yapın. Özellikle 25 yaşından sonra kivinin çok yararını görürsünüz. Malum bu yaştan itibaren cildin kendi kendini yenileme hızı azalmaya başlar. Kivi maskeleri ile hücreler yenilenir, gözenekler açılır, cildin rengi ve dolgunluğu gelişir, lekeleri hafifler, siyah noktalarla sivilceler azalır.

5-CİLDİNİZİ LİMONLA GÜZELLEŞTİRİN:

Limon, güzelliğine düşkün olan kadınların özellikle tüketmesi gereken sebzeler arasında yer almalı. Cildiniz için canlandırıcı bir etki yapan limonu ayrıca peeling, temizleme losyonu ve yüz maskesi yapımında da kullanabilirsiniz.

CİLDİNİZ İÇİN SERİNLETİCİ VE CANLANDIRICI BİR ETKİ YAPAR
Altı adet limonu, kabukları ile birlikte halka şeklinde dilimleyin. Derin bir kaba soğuk su doldurun ve içine dilimlediğiniz limonları atın. Limonların kabukları yumuşayana kadar en az bir-iki saat bekletin. Süre tamamlandıktan sonra limonları elinizle sıkın ve banyo suyunun içine limonları ve hazırlanan suyu ilave edin. Eğer limonların suda bekletilme süresi sizin için çok uzun ise, o zaman limonların suyunu sıkın ve limonlarla birlikte banyo suyuna katın. Hazırladığınız limon banyosunun içinde 20 dakika kalmanız yeterli olacaktır. Bu özel banyo için kan dolaşımınızı hızlandırırken, iç açıcı limon kokusu da güne dinamik başlamanıza yardımcı olacaktır.

CİLT İÇİN LİMON PEELİNGİ
Limonun içerdiği asitler cilde aynı zamanda peeling görevi yapabilir. Dirsek, diz ve tabanlarda oluşan sert derileri size şimdi verecek olduğumuz limon reçetesi ile yumuşatarak, pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsiniz. Bir çorba kaşığı limon suyu ile iki çorba kaşığı balı kısık ateşte hafifçe ısıtın. Ocaktan alındıktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Hazırlanan karışım soğuduktan sonra kuruyan ve çatlayan cildin üstüne sürün. 20 dakika beklettikten sonra peeling yaptığınız bölgeyi su ile temizleyin. Son olarak temizlediğiniz bu bölgeyi limon kabuklarıyla ovalıyın. Bu işlem sonunda derinizin taze görünüşü sizi bile şaşırtacaktır.

LİMONLU YÜZ TEMİZLE LOSYONU
Limon yağlı ciltler için ideal bir temizleyicidir. Çünkü limonun sıkılaştırıcı bir etkisi vardır. Tarifini verdiğimiz yüz losyonu, yüzdeki siyah nokta ve sivilcelere karşı en ideal losyondur. Bunun için 30 ml. limon suyunu 30 gr. bal ve 200 ml. damıtılmış suyla karıştırın ve bu karışımı bir cam şişesinin içine koyun. Hazırladığınız bu losyonu sabahları ve akşamları, bir pamuğa damlatarak yüzünüze sürün. Böylece hem temiz hem de canlı bir cilde sahip olacaksınız.
Ancak yüzünüze bu karışı sürdükten sonra en az iki saat güneşe çıkmamaya dikkat edin. Aksi halde yüzünüzde lekeler oluşur.

LİMONLA DEĞİŞİK YÜZ MASKELERİ
Az yağlı yoğurda 5 damla limon suyu katın. Yüzünüzü temizledikten sonra bu maskeyi sürün ve 15 dakika bekleyip yıkayın.
Avokado”nun yarısını püre haline getirin, içine bir çay kaşığı limon suyu katın ve bir yumurta akını iyice çırptıktan sonra ekleyin. Cildiniz kuru ise birkaç damla badem yağı da koyun. Karışımı yüzünüze ve boynunuza uygulayın. 20 dakika beklettikten sonra su ile temizleyin.
100 gr. yulaf ezmesi, 1 limon suyu ve bir yumurta akını karıştırdıktan sonra ortaya çıkan karışımı, maske halinde yüzünüze yayın. 10 dakika bekleyin. Bu maske cildinizi gerginleştirecektir.

6- YOĞURT MASKESİ:

Ciltteki çok ince çizgileri onarıcı güce sahip asitler içerir. Yoğurda iki kaşık bira mayası ekleyip, yüzünüzde on dakika bekletin. Sonuç: Pürüzsüz bir cilt.

7-NANE MASKESİ:

Yorgun yüzünüzü canlandırmak için idealdir. Püre haline getirilmiş yarım muz ile, 1/4 (büyük boy) fincan elma suyunu karıştırın ve üç damla nane yağı ilave edin. Sonra bu karışımı yüze sürülebilecek hale getirmek için, içerisine mısır nişastası ekleyin. Hazırladığınız karışımı yüzünüzde en az on dakika bekletin ki, ölü cildiniz tekrar canlansın. Böylece uykusuz gecelerin hakkından kolaylıkla gelebilirsiniz.

8-AVOKADO MASKESİ:

Kış mevsiminin sert etkisini yüzünüzden silebilmek için ideal çözüm. Püre haline getirilmiş avokadoya bir iki damla zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Yüzünüze sürüp on dakika bekleyin. Avokado maskesi yüzünüzdeki pürüzlü tabakayı yok etmekle kalmayıp ayrıca sağlıklı bir cildin ihtiyacı olan vitaminleri de sağlayacak ve cildi besleyecektir.

9-KURU YADA ÇATLAMIŞ CİLTLER İÇİN MEYVE MASKESİ:

1 fincan püre haline getirilmiş muz, şeftali, kavun, karpuz, böğürtlen, çilek karışımı, 2 yemek kaşığı krema, 2 tatlı kaşığı süzme peynir, 1 tatlı kaşığı esmer şeker, 1/2 tatlı kaşığı kuru adaçayı, 3-4 tatlı kaşığı yulaf ezmesi. Bu malzemelerin hepsini bir kasede karıştırın ve yüzünüze sürerek 10 dakika bekletin. Maskeyi temizlemeden önce, nemlendirmek için cildinizi ılık bir bezle hafifçe ovalayın. Daha sonra ılık su ile durulayın. Nemlendiricinizi parmak uçlarınızı kullanarak yüzünüze uygulayın. Daha sonra göz kreminizi de serçe parmağınızla göz çevrenize sürün. Bu işlemlerden sonra dışarı çıkmak istiyorsanız; sürdüğünüz kremlerin güneş ışınlarına karşı cildinizi koruma özelliği olmasına dikkat edin.

10-ESMER ŞEKERLE CİLT TEMİZLİĞİ:

Malzemeler:
1/2 bardak toz şeker,
1/2 bardak esmer toz şeker,
1/2 bardak badem yağı,
2 çay kaşığı vanilya,
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi (Pişirmeden kullanılacak.),
1 çay kaşığı muskat (İnce rende ile rendelenerek toz halinde kullanılacak.)

Tüm malzemeyi karıştırın ve temiz bir kavanozda saklayın. Haftada 1-2 kez, yüzünüze ve dilerseniz tüm vücudunuza, yuvarlak hareketlerle bu karışımla masaj yapın. Ilık su ile yüzünüzü veya vücudunuzu yıkayın. Yepyeni, pırıl pırıl bir cilt ve nefis bir koku sizi saracak.
(Bu tarifi 1-2 ay saklayabilirsiniz.)

Hiç yorum yok:

Template Design | Elque 2007