28 Mart 2007 Çarşamba

BANYO TARİFLERİ

Banyo yapmak bir sanat, hatta ritüeldir!
Suda vücudumuz temizlenirken ruhumuza döner, huzur buluruz.
Sayfamızda sizlere banyo tariflerinden bir demet hazırladık. Günün ağırlığından arınırken içinize çekeceğiniz bitkisel aromalar sizi rahatlatacak, vücudunuz hatta aklınız canlılık ve denge kazanacak.
Haydi, vücudunuzu şımartın!

SÜT BANYOLARI
Süt banyosu ezelden beri lüks ve klasik bir güzellik sırrı! Kleopatra sütün iyileştirici yönünü keşfettikten sonra, düzenli olarak kuğu şeklindeki banyosunu deve sütüyle doldurup zambak beyazlığındaki teninin pürüzsüz kalmasını sağlardı...

İki bin yıl sonra, sütün yararları tekrar keşfediliyor. Doğal beta hidroksi asitleri içeren süt, yaşlı cildi yenilemekle kalmaz, aynı zamanda yatıştırır. Dolayısıyla süt, cildi elimine etmek için doğal bir yöntemdir. Süt cilde bakım yaparak yumuşak ve parlak olmasını sağlar. Cilt dışında sütün saça da yararı vardır: süt proteinleri saçı da besleyerek parlaklık kazanmasını sağlar.

Süt banyosu tariflerimize göz atın. Sütün doğal faydası yanında zevkinize göre karışıma katılacak birkaç damla öz yağı sayesinde rahatlayacak, gevşeyeceksiniz!

Kokulu banyo sütü
En kolay tariflerden biri: 2 ölçü süt tozuna 1 ölçü mısır nişastası ve istediğiniz koku yoğunluğuna erişecek kadar öz yağı damlatın. Farklı öz yağları kullanarak deneyimlerinizi artırabilirsiniz!

Yulaf unlu süt banyosu
- 1 fincan mısır nişastası
- 2 fincan süt tozu
- 1/2 fincan ince çekilmiş yulaf unu
Malzemeleri mutfak robotunda iyice karıştırın. Banyo yaparken karışımı 1/2 fincan ölçüyle banyo suyunuza katın. Tarifi renklendirmek için iyice ufalanmış olması şartıyla gül yaprakları, biberiye veya lavanta da katabilirsiniz.
Bitkisel süt banyosu
- 1 fincan mısır nişastası
- 2 fincan süt tozu
- 2 tatlı kaşığı bitki
Seçeceğiniz bitki karışımı zevkinize göre tatlı (gül yaprakları, lavanta vb.), ekşi (biberiye, kekik vb.) veya bunların karışımları da olabilir.
Malzemeleri mutfak robotu veya bir karıştırıcıyla iyice karıştırın. En son bitki karışımını ekleyerek karıştırın. Sıcak banyo suyuna 1/2 fincan koyarak banyonuzun keyfini çıkarın.

Tarçın ve yulaflı süt banyosu
- 1 fincan süt tozu
- 1/2 fincan soda
- 1/2 fincan iyi çekilmiş yulaf
- 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 1 tatlı kaşığı krema
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Yine tüm malzemeyi robot veya bir karıştırıcıyla iyice karıştırarak banyonuzda kullanın.
BANYO TUZLARI
Banyo tuzları sodyum karbonat ile yapılır. Sodyum karbonat ılık suyla karıştığında popüler bir ağrı gidericidir. Bunun dışında ana etkileri sert suyu yumuşatmak ve böylece cildinizin kurumasını önlemektir.

Banyo tuzlarının son zamanlarda popülaritelerini kaybetmiş olmalarının nedeni kokusuz olmalarından ve köpürmemelerinden kaynaklanıyor. Ancak banyo raflarını ve banyo suyunu renklendirmelerinin yanı sıra yukarıda bahsedilen faydaları sebebiyle yine de bir çok kişi tarafından tercih ediliyor.

Lavantalı banyo tuzu
Muslin bir keseye birkaç kaşık magnezyum sülfat, yemek sodası ve lavanta çiçeği katın. Ilık banyo suyunda eriyinceye kadar hafifçe karıştırın.
Kolay ve kokusuz banyo tuzu
- 2 fincan magnezyum sülfat
- 1/4 fincan yemek sodası
- 1/2 fincan iyi iyi çekilmiş deniz tuzu
Tüm malzemeyi bir kapta iyice karıştırın. Eğer banyonuzu bitkisel banyo haline getirmek isterseniz karışımın içine zevkinize göre 2 kaşık kokulu bitki (daha önceden kurutulmuş ve ufalanmış olmalıdır) atın.

Yulaflı banyo tuzu
- 2 fincan deniz tuzu
- 2 fincan yemek sodası
- 1 fincan iyi çekilmiş yulaf
- 2 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki karışımı
Malzemenin tümünü bir karıştırıcı ya da mutfak robotunda iyice karıştırıp banyo suyunuza ekleyin.

Köpüklü banyo tuzları
Birkaç damla öz yağını 1/2 fincan mısır unuyla karıştırın. 1/2 fincan sitrik asit ve 1 fincan bikarbonat soda ekleyin. Bu karışım suya atıldığında köpürecektir.
BANYO KURABİYELERİ
Banyo kurabiyelerinin hazırlanırken ve kullanılırken size yaşatacağı tatlı anların dışında, öz yağları sayesinde sizi rahatlatıcı etkileri vardır. İçeriğindeki E vitamini cildi besler. Kurabiyelerin bir diğer özelliği de banyo raflarınızı süslemesi elbette!
E vitaminli banyo kurabiyeleri
- 2 fincan iyi ezilmiş deniz tuzu
- 1/2 fincan yemek sodası
- 1/2 fincan mısır nişastası
- 2 t-light yağı
- 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı
- 2 yumurta
- 5-6 damla zevkinize göre öz yağ
Hazırlama şekli: Fırınınızı önceden 175 derecede ısıtın. Tüm malzemeyi karıştırın. Bir tatlı kaşığı hamuru alıp yaklaşık 2.5 cm çapında toplar halinde şekillendirin. Şekil verdiğiniz hamurları yağsız pişirme kağıdına dizin. Topların üzerini kuru limon kabuğu rendesi, anason tohumu veya karanfil ile süsleyebilirsiniz. Top şeklinden farklı bir şey yapmak isterseniz hamuru fazla inceltmeden küçük kurabiye kalıpları da kullanabilirsiniz. Kurabiyelerin üzeri hafifçe kahverengi olmaya başlayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika pişirin. Fazla pişirmemeye özen gösterin. Tamamen soğuyuncaya kadar bekletin. 12 banyoya yetecek 24 kadar kurabiye hazırlamış olacaksınız. Kurabiyeleri banyonuzda dekoratif kavanozlarda muhafaza edin.
Kullanma şekli: Ilık suyla dolu banyonuza 1-2 kurabiye atın. İyice erimesini sağlayın. Işıkları kısın ve rahatlayın...
BANYO TOPLARI
Bu küçük topların avantajı cildinizin istek ve ihtiyacına uydurulabilmesi ve artık sabunlardan yapılabilmesidir. Bitmeye yüz tutmuş sabunlarınızı bir kapta biriktirin. Banyo toplarını yapmaya yetmezse kokusuz sabun rendesi ekleyebilirsiniz.
Mandalina süt banyosu ve banyo topları
Mandalina öz yağı hem rahatlatıcı hem de ferahlatıcıdır. Bu yağ Fransa'da bazı çocuk hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Hazırlama şekli: Bir kaba 4 kaşık süt tozu koyun. 15 damla mandalina öz yağı ekleyip iyice karıştırın. Karışıma 12 kaşık kepek unu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Bu miktar ince bir çorabın tek bacağını dolduracak kadardır. Yeni ve temiz bir çorap alın. Çorabı ağ kısmından ikiye kestikten sonra her bir bacağı dörde kesin. Çorabın ayak kısmına karışımdan 4 kaşık kadar doldurun. Karışımı sıkıştırıp bağlayın. Kalan çorap parçalarını da doldurup alt ve üstten sıkıca bağlayın. Topları temiz, kuru ve mümkünse vakumlu kutularda muhafaza edin.
Kullanma şekli (1): Banyoyu ılık suyla doldurun. Suya toplarınızdan birini atıp sıkın. Sütün ve ferahlatıcı kokunun keyfini çıkardıktan sonra durulanıp çıkın.
Kullanma şekli (2): Hazırlamış olduğunuz topu ve vücudunuzu duşta ıslatın. Hazırladığınız banyo topunuzla sabunlanarak yıkanın. Temizlendikçe ferahladığınızı hissedeceksiniz. Durulanıp çıkın.

Yulaf ve ballı banyo topu
Karıştırma kabınıza 1 fincan rendelenmiş veya ufalanmış sabun koyup üzerini kapatacak kadar su ekleyin ve 24 saat bekletin. Yaklaşık 1 kaşık kadar bal ekleyerek sabun eriyinceye kadar aralıklarla hafifçe karıştırın. Karışımın muhallebi kıvamından biraz daha koyu olması gerekir. İyice karıştırarak 1 kaşık gliserin ve yaklaşık 1/4 fincan ince çekilmiş yulaf ekleyin. Portakal veya vanilya gibi bir kaç damla öz yağı katın. Karışımın hamur kıvamında olması gerekir. Ellerinize yulaf unu bulayarak karışımdan toplar oluşturun. Kullanmadan önce 1 ay kadar kuru bir yerde muhafaza edin. Toplar kuruyuncaya kadar onları bezlere sararak korumak en idealidir.

Yulaf ve papatyalı banyo topu

Yukarıda anlatılan tarifi uygulayın ancak su yerine papatya suyu ile demlendirme yapın. Papatya çiçeklerini de kurutarak ufalayın. Yulafı katarken 1/4 fincan ölçünün içine bu ufalanmış papatya yapraklarını da karıştırın.

Bitkisel banyo topu
2-3 kaşık kurutulmuş bitkiyi çok iyi ufalayın. 1 fincan rendelenmiş ya da ufalanmış sabunla beraber seramik bir kaba koyun. Bu kabı kaynayan su dolu bir tencereye oturtun. Erime sürecine yardımcı olmak için biraz kaynar su ekleyin ve sabun, jel halini alıncaya kadar kısık ateşte bırakın. Kuru bitki karışımını yavaşça karıştırarak ekleyin. Şekillendirilebilecek kadar soğumaya bırakın veya kalıplara dökün. İyice katılaşması için bir kaç hafta geçmesini bekleyin. Zaman geçtikçe bitkilerin kokusu da kuvvetlenecektir. Karışıma birkaç damla öz yağı da ekleyebilirsiniz.
Bu sabuna uyabilecek bitkiler:
Papatya
Ihlamur
Gül yaprakları (yumuşaması için gül suyu da kullanılabilir)
Nane
Kekik
DİĞER TARİFLER
Banyo sadece temizlenmek için değil, aynı zamanda vücudumuza hak ettiği değeri göstermek, iç dünyamıza bir huzur tattırmak için ideal bir ortamdır. Banyo yaparken yorgunluğunuzu atar, kaslarınızı gevşetir, kurumuş teninize can verirsiniz. Unutmayın: zamanınız kadar siz de değerlisiniz!Lavantalı güllü banyo kesesi
Aynı miktarda gül yaprağı, papatya ve lavantayı karıştırıp muslin bir keseye koyun. Banyo suyunuzu doldururken akan çeşmenin ucuna koyup ılık suyun keseden geçmesini sağlayın. Bu tarif çok kolay olduğu gibi bir çok varyasyon denemek de mümkündür. Güzel kokulu banyonun keyfi çok az şeye değişilebilir!
Rahatlatıcı banyo karışımı
En kolay tariflerden biridir. Birkaç papatya hazır çay poşetini gazlı beze sararak çeşmeden akan ılık suya tutun. Bir portakalı ince dilimler halinde kesin ve banyo suyunuzda yüzdürün. Papatyanın kokusu ve portakaldan vücudunuza teneffüs eden C vitamini inanılmaz bir rahatlama hissetmenize neden olacak.
Banyo jeli
- 1/2 fincan yumuşak su
- 1 paket tatsız jelatin
- 1/2 fincan bebe şampuanı
Suyu kaynama noktasına kadar ısıtıp jelatini suyun içinde eritin. Şampuanı ekleyerek köpürmeden karışacak kadar hafifçe karıştırın. Karışımı temiz bir kavanoza koyarak buzdolabında muhafaza edin. Banyolarınıza 1-2 kaşık ilave edin.
Nane banyosu
- 1 fincan ince doğranmış taze nane
- 1 fincan ince doğranmış defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı
- 1 tatlı kaşığı badem özü
Cildiniz yağlıysa hindistancevizi yağı ve badem özünü kullanmayın. Bunların yerine 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin.
Tüm malzemeyi bir kapta iyice karıştırın. Karışımı bir peynir kumaşına döküp bağlayın. Banyo suyunuzu hazırlarken bu keseyi çok sıcak suyun altında tutup bitkilerin demlenmesini sağlayın. Su ılındıktan sonra banyoya girip en az 30 dakika suda durun. Her kese bir kullanımlıktır.
BANYO YAPARKEN...
Banyonuzda kullanmak için hazırladığınız bu tariflerin bazıları cildinizi nemlendirecek, bazıları kokuları ve içerikleriyle sizi rahatlatacak, bazıları da sadece banyonuza keyif ve renk katacak. Bu arada su sıcaklığını ve cildinizi ölü hücrelerden arındırmayı da ihmal etmeyin.Su sıcaklık ayarı
- 20°C ve altı: Kan dolaşımını hareketlendirir. Banyo sırasında bu sıcaklıktaki su ile bacak ve göğüslerinize duş tutarak masaj yapın. Soğuk su dokuları sıkılaştırır ve dolaşımı hızlandırır.
- 25°C: Dokulara dirilik, esneklik kazandırıcı ve tutulmaları giderici ideal sıcaklıktır.
- 37°C: Vücut ısısıyla aynı sıcaklıkta olduğu için gevşetir ve yatıştırır. Bu sıcaklıktaki suyun içinde 15 dakikadan fazla kalmamaya özen gösterin ve çıkmadan önce bacaklarınıza soğuk duş tutun.

Arındırma (Gommage)
Banyo derinlemesine bir cilt temizliği için en uygun zamandır. Cilt yüzeyindeki ölü hücreler cildin iyi nefes almasını engeller. Arındırıcı kremlerle yapabileceğiniz bu bakım cildi ölü hücrelerden temizler ve daha fazla oksijen almasını sağlar. Ayrıca, arındırma sırasında kan dolaşımı da hızlanır, bu da vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Arındırma işleminin etkili olabilmesi için:
- Haftada 1 ya da 2 kez düzenli olarak yapın
- Bacaklardan başlayın
- Yumuşak ve dairesel hareketlerle uygulayın
- Dirsekler, dizler ve omuz başları gibi pütürlü bölgelerde ısrarcı olun
- Sert kıllı lifler kullanmayın. Hem cildinizi incitebilirsiniz hem de çok hijyenik değillerdir
- Arındırmadan sonra iyice durulanın

Hiç yorum yok:

Template Design | Elque 2007