31 Mart 2007 Cumartesi

Güzellik Diyeti




Beslenme düzeninize özen göstererek pürüzsüz, parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Size verdiğimiz güzellik diyetinden ihtiyacınıza göre besinler seçebilir ve cildinizdeki kusurları giderebilirsiniz. Şimdi doğru mutfağa gidin, buzdolabını açın ve doğadan gelen güzelliği kucaklayın.


İnce Kırışıklarınız Varsa...

Neler yemeli: Somon, sardalya, uskumru, ringa balığı
Nasıl Etkiliyor: Bu balıklar doymamış yağ asitlerinden omega 3 ile yüklü. "The Beautiful Skin Diet" (Güzel Cilt İçin Diyet) adlı kitabın yazarı Richard Asarch'a göre; bu besinler damar içindeki iltihaplanmayı azaltıyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor. Bu da cilde sağlıklı bir akış kazandırıyor ve uzun vadede kırışıklık oluşumunu engelliyor. Amerikan Gıda Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; erken yaşta diğerlerine göre daha fazla balık ve sebze yiyen kişilerde ileri yaşlarda daha az kırışık oluştuğu gözlenmiş. Bunun sebebi kırmızı ette ve işlenmiş gıdalarda bulunan omega 6'nın olumsuz etkilerini omega 3'ün azaltması. Son araştırmalar özellikle günümüz beslenme alışkanlıklarında omega3'ün yetersiz alındığını buna karşın omega 6'yı gerektiğinden fazla tükettiğimizi gösteriyor. Önemli olan ikisini dengeli bir şekilde almak. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre minimum 5, maksimum 10 gr omega 6 yağ asidine karşılık, 1 gr omega 3 yağ asidi alınmasıyla bu dengenin sağlanacağı öngörülüyor.

Cildiniz Pürüzlüyse

Neler yemeli: Turuncu, kırmızı veya yeşil sebze ve meyveler. Havuç, domates, ıspanak, patates, bezelye, böğürtlen, şeftali.
Nasıl Etkiliyor: Meyve ve sebzelere renk veren betakarotendir. Betakaroten vücutta A vitaminine dönüşen en güçlü antioksidandır. A vitamininin bütün fonksiyonlarının yanı sıra serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Kırışık oluşumunu ve yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca hücreleri yeniler ve cildinizin daha pürüzsüz görünmesini sağlar. Cildinize taze bir görünüm kazandırır ve herhangi bir hasara ya da sivilce oluşumuna karşı cildi daha da kuvvetlendirir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korur. Bu yüzdendir ki cilt için iyi gelen ürünlerin ana maddesi olan retinoik asit de A vitamininden elde edilir.

Dişleriniz Sağlıksızsa...

Neler yemeli: Süt (kaymağı alınmış), yağsız yoğurt, yağsız peynir
Nasıl Etkiliyor: Bu gıdaların ortak içerikleri kalsiyum. Kalsiyum erken yaşlarda diş minelerini güçlendirir, çürümeleri önler. Araştırmalar yeterince kalsiyum alan insanların dişeti hastalıklarına daha az rastlandığını gösteriyor. Unutmayın, mutlu bir gülümsemenin sırrı kalsiyumda!

Saçlarınız Güçsüzse, Tırnaklarınız Kırılıyorsa...

Neler yemeli: Öğütülmemiş tahıl, dana eti, istiridye.
Nasıl Etkiliyor: Bunlar çinko ve demir bakımından zengin gıdalardır. Çinko cilt güzelliğinde anahtar bir rol oynar. A vitaminin fonksiyonlarına etki eder. Deri hücrelerinin çoğalmasını, yağ bezlerinin çalışmasını arttırır. Kolajen dokuya etki eder. Böylece hem cildimizin sağlığının korunmasına hem de yanık vs. nedenlerle oluşan kayıpların tamir edilmesine yardımcı olur. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dermatolog David Lefell çinko ve demirin kıl foliküllerinin oluşmasında etkili olduğunu söylüyor. Özellikle demir eksikliği saç dökülmesini tetikliyor. Çinko ve demir tırnakların da daha güçlü olmasını sağlıyor. Bazı durumlarda demir eksikliği tırnakların kırılmasına ve kaşık şekline dönüşmesine sebep oluyor.

Cildiniz Sürekli Kuruyorsa...

Neler yemeli: Biotin (yumurta sarısı, karaciğer, süt, çinko), folik asit (mercimek, ıspanak, fasulye, yer fıstığı), omega 3 yağ asitleri (somon, sardalya, uskumru, ringa balığı)
Nasıl Etkiliyor: Özellikle kış aylarında cildin kuruluğu çok artar. Çevresel nem oranlarının azalması ve soğuk hava ciltte nem kaybına yol açarak kuruluk problemi oluşturur veya artmasını sağlar. Kuruluk en sık kol ve bacaklarda görülür. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dermatolog Dr. Esra Özgüroğlu her banyo sonrası özellikle cildi çok kurumadan etkin vücut nemlendiricileri uygulamayı tavsiye ediyor. Bol su içmek ve biotin, çinko, folik asit, omega 3 yağ asitleri yönünden zengin besinler tüketmek cilt kuruluğunu engelliyor.

Gözaltınızda Koyu Halkalar Oluşuyorsa...

Neler yemeli: Kızılcık suyu, tahıllar, somon, ceviz, maydanoz, kereviz.
Nasıl Etkiliyor?: "Bana Ne Yediğini Söyle" kitabının yazarı Doktor Gillian McKeith'e göre; göz altında oluşan koyu halkalar besin alerjisi ya da böbrek enerjisi düşüklüğünün göstergesi olabilir. Bunu engellemek için Doktor McKeith, yiyecekleri dönüşümlü olarak yemeyi tavsiye ediyor. Yani her gün farklı ve çeşitli yiyecekler tüketmek gerekiyor. Bir hafta boyunca günde iki bardak kızılcık suyu için. Ayrıca tahıllar, bakliyatlar, somon, ceviz, maydanoz ve kereviz gibi gıdalar tüketerek böbreklerinizi canlandırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Template Design | Elque 2007