28 Mart 2007 Çarşamba

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BAYAN PARFÜMLERİ

Hazırlayan: Ozan EMREN

Parfümler, üzerlerinde aylarca hatta yıllarca çalışılmış, yaşam öyküleri ve kişilikleri olan, üstelik her biri sanat eseri olabilecek şişelerde sunulan birer cazibe iksiri...Bir çok parfümü sadece isim olarak biliriz yada eğer burnumuz Nous ' lar kadar keskinse hafızamız da tutabiliriz ama çoğunun hikayesini bilmeyiz. Pek çoğu lanse edildikleri dönemin akımına uymuş, bazıları da dönemlere damgasını vurmuş. 1900'lerden günümüze kadar uzanan yıllar içinde hoş kokulu bir gezintiye ne dersiniz?

Kadınlar toplum içinde hak ettikleri yeri almaya başladılar. O yıllar kendilerini erkeklere kabul ettirmek için kişilikleri güçlü parfümleri tercih ettiler.

Mitsouko
1911
Paul Poiret bir moda evi tarafından tasarlanmış ilk parfümü yarattı: Rosine Parfümleri. Parfümlerin şişe ve kutuları son derece süslü ve gösterişliydi: dore ve muslin kumaşlar, tüller, neoklasik motifler...

1914
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için yapılan ilk sokak gösterisi!

1919
Guerlain'den Mitsouno . Baharatlar, meşe yosunu, tarçın ve vetiver ile o günün mücadeleci ve güçlü kadınına çekicilik kazandıran, oldukça etkili bir parfüm.


Modaevleri parfümlerini peş peşe lanse etmeye başladılar. Kokularda duygusal, arzu uyandırıcı ve büyüleyici notalar hüküm sürüyordu.O yılların en gözde mekanı 'Paris', en gözde akımı ise Chanel, Dior ve Poiret'den giyinen 'şık bir Parisli' olmaktı.


Coco Chanel No.5
1921
Coco Chanel No.5'i lanse etti. Baş döndürücü ve fevkalade çekici aromalara sahip No.5 tüm zamanların en kabul görmüş parfümü oldu. Modernizme tutkun, ismindeki farklılık ve şişe tasarımındaki yalınlık ile yenilikçi bir akım başlattı.


1925
Shalimar, Guerlain. Baccarat tarafından tasarlanan şişesi dekoratif sanatlar açısından büyük beğeni topladı. Yaratılış öyküsünde ilham alınan aşk hikayesi, çağın romantizm dolu havasına hoş bir yasemin kokusu ekledi.


1929
1929 krizinden sonra, Jean Patou mayıs gülü ve yasemin aromalı basit ama şık bir parfüm lanse etmeye karar verdi: Joy. Joy'un yaratılışında hiç bir masraftan kaçınılmadı. Hedef, en iyi müşterileriydi. Tanıtım kampanyasında "dünyanın en pahalı parfümü" sloganı kullanıldı.

Savaş yılları.
Azla yetinme, sadelik ve yalınlık parfüm notalarına da yansıdı: çiçek aromaları tercih edildi. Savaş kadınlara politik hayatta daha önemli bir yer verdi; pek çok kadın direniş hareketlerinde aktif olarak görev aldı.
L'Air du Temps

1937
Christian Dior'un ilk parfüm kreasyonu, Miss Dior. Gardenya, yasemin ve gülün şıklığa başarılı bir dönüşümü.


1946
L'Air du Temps, Nina Ricci. Bu romantik parfümün Lalique tarafından tasarlanmış şişesi, "yüzyılın şişesi" ödülünü aldı. Şişenin kapağında yer alan dudak dudağa vermiş iki beyaz güvercin, barış ve aşkı simgeliyordu.

Amerika Birleşik Devletleri ün ve önem kazandı. Gösterişli ve pahalı parfümlerin yerini, daha erişilebilir ve daha iddiasız parfümler aldı.


1952
Estée Lauder Youth Dew ile atlantik ötesinin ilk parfümünü lanse etti. Youth Dew, şeftali, gül ve tarçın notaları ile yumuşak ve çekici; banyo yağı şişesini andıran şişe tasarımı ile de biraz Amerikalıydı.


1956
Dior'un ikinci parfümü: Diorissimo. Taze, samimi ve çiçeksi bir koku; ustaca tasarlanmış, çağa uygun bir şişe.


Cinsel özgürlük ve hap bağımlılığının en kabul gördüğü hatta hoş karşılandığı yıllar olmasına rağmen; barışçı, kardeşlikten yana, hırsa, hakimiyete ve şiddete başkaldıran havasıyla kadınlara da yeni bir imaj yükledi: masum ve saf.

Madame Rochas
1960
Rochas, Madame Rochas. 19.yüzyıla bir geri dönüş. İksir şişelerini andıran, gizemli ve sofistike çizgiler; pudralı ve çiçeksi bir koku.


1961
Calèche, Hermès. Hermès, gül, vetiver, sandal ve sedir ağacı notalarıyla süslediği bu parfümünde de lüks ve rafine imajını korudu.


O de Lancome1967
Tüm batı dünyasında feminist hareketler belirmeye başladı.



1969
60 ların sonunda, o yılların saf ve masum imajına en uygun parfüm lanse edildi: Ô de Lancôme. Limon ve mandalina notalarıyla bezeli; hafif, saf ve masum.

Doğal ve biraz hippi. Kadınların en romantik olduğu yıllar. Parfüm tercihleri de romantik: çiçek aromaları, hafif ama kadınsı notalar.

Chanel No19
1970
Chanel, No.19'u lanse etti. Kararlı, sevimli ve neşeli bir parfüm. Çiçek aromalarıyla bezeli ve oldukça sofistike.


1971
Kadın moda dünyasına modernizmi ve kişiliği armağan eden, Chanel etek boyu ile moda terminolojisine adını yazdıran Gabriel ya da herkesin onu çağırdığı ismiyle 'Coco' Chanel hayata veda etti.


1977
Yves Saint Laurent Modaevi Opium'u lanse etti. Bu, oryantal parfümlerin parfüm dünyasına geri dönüşü oldu. Opium vurucu kokusu ile kendinden emin ve seksapeli güçlü kadınları hedefledi.
Cacharel Anais Anais

1978
Cacharel, Anaïs Anaïs. Anlamı ibranicede "iyi, tatlı" anlamına gelen bu yumuşak ve romantik parfüm, genç kızlar arasında büyük beğeni topladı.


1979
Rahibe Teresa Nobel Barış Ödülünü alan ilk kadın oldu.



İş kadını olmak kadınlar arasında en rağbet gören konum oldu. Kıyafetlerde erkeksi çizgiler, parfüm tercihlerinde ise tazelik, sadelik ve şıklık ön plana geçti.

1984
Gabriel (Coco) Chanel'in ölümünden sonra Chanel Modaevi tarafından yaratılan ilk parfüm. Coco'nun en sevdiği tarz olan Barok çizgilerde; biraz müzikal, biraz teatral.


1985
Estée Lauder, Beautiful. Kadına özgü sıcaklığı, çekiciliği ve büyüyü yansıtan kadınlara çiçek ve ağaçCalvin Klein Eternity for Women notalarının birlikte harmanlandığı bir koku.


1988
Calvin Klein Eternity for Women'ı lanse ederek sadakate olan özlemini dile getirdi. Parfümün tanıtım reklamlarında o güne dek parfümler için hiç kullanılmamış olan siyah-beyaz resimler kullanıldı. Parfüm kısa sürede "en çok satan 10" arasına girdi.


1988
Pakistan'da Benazir Butto müslüman bir ülkeyi yöneten ilk kadın oldu.


Kadınların egemenlik yılları.Kıyafetler seksi hatta transparan; parfümler şehvet uyandırıcı hatta erotik!


1991
Aung San Suu Kyi. Burma'da insan hakları ve demokrasi için bulunduğu şiddet içermeyen çalışmalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'nü kazanan 2. kadın oldu.


1992
Angel, Thierry Mugler. Usta modacı ilk parfümü Angel ile farklı çizgideki kadınları hedefledi.


1993
Gaultier'den Jean-Paul Gaultier. Parfüm ile giyim modasını buluşturan şişesi ile büyük sükse yaptı.


1995
Calvin Klein'dan cKOne. Dünyadaki ilk unisex parfüm.


1997
Lolita Lempicka aynı adı taşıyan parfümü ile kadınları rüyalar, hayaller ve periler dünyasına davet etti.




1998
Ralph Lauren , Romance adlı bayan parfümü ile , romantizmin zamana sığdırılamayan hislerini uyandırmayı hedefledi aynı zamanda bayanları gerçek aşk , tutku , sıcaklık ve birlikteliğe davet etti.Aynı yıl bu parfüm ile Uluslararası Parfüm Derneği (FiFi) ödülünü bayan parfüm dalında aldı.



Giorgio Armani Sensi1999
Gucci, Rush parfümü ile karşı cinse duyulan dayanılmaz içgüdüsel çekimi, yıldırım aşkının şiddetini çağrıştırdı.


2002
Giorgio Armani , Sensi adlı parfümü ve ilk defa 3 boyutlu şişesi ile bayanları farklı bir dünyaya davet etti.


2002
C.Dior , Addict parfümünü tutkulu, sezgileri güçlü, zorlamalara karşı gelen, iç güdülerine kulak veren, çaresizliğe asla düşmeyen ve yeni deneyimler arayan kadınlara ithaf etti.


2003
Parfums Givenchy, şimdi, Audrey Hepburn ve Hubert de Givenchy arasında kurulan moda ve sinema birlikteliğine saygıyı ve bağlılığını göstermek için Very Irresistible ' ı yarattı.


2003
Bulgari Omnia parfümü ile , kozmopolit, kültürlere meraklı ve çağdaş kadınları hedefledi.


2004
Azzaro Visit parmü ile , ilk görüşte aşkın, kadın ve erkeğin o ilk karşılaşmalarının hikayesini anlatmaya çalıştı.

Hiç yorum yok:

Template Design | Elque 2007