7 Temmuz 2007 Cumartesi

Astım ve alerjinin nedeni eviniz mi?


Astım ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz evlerimizin büyük rolü vardır.

Araştırmalar, evlerimizle ilgili özelliklerin, ilaç ve aşı tedavisi kadar önemli olduğunu göstermektedir. Astımla ve alerjik hastalıklarla mutlu yaşamanın yolu evlerimizden geçiyor.

EVİN KONUMU

Astım veya saman nezlesi gibi alerjik hastalıkları olanların evleri şehrin çok kalabalık olmayan semtlerinde olması daha uygundur. Trafiğin, fabrika ve diğer işletmelerin yoğun olduğu bölgelerde yaşayanlar daha fazla hava kirliliğine maruz kalırlar ve daha çok rahatsızlanırlar. Ana caddelerdeki, otoyol yakınlarındaki evler de astımlılar için uygun değildir.

Polenlere alerjisi olanlar ise orman ve ekili alanların uzağındaki evleri seçmelidirler.

EVİNİZ GÜNEŞ GÖRSÜN

Alerjik hastalığı olanlar için ideal olanı bol güneş alan evlerdir. Özellikle yatak ve oturma odalarının güneş almasına önem verilmelidir. Güneş almayan, karanlık yatak odalarında yaşayanlarda daha sık ve ağır astım krizleri görülür

BODRUM VE ÇATI KATINDA OTURMAYIN

Bodrum ve giriş ve çatı katlarını tercih etmeyin. Buralarda ev
akarlarına ait alerjenlerinin daha fazla bulunduğu ve bunun da duyarlılaşmayı kolaylaştıracağı gösterilmiştir.

EVİN ODA SAYISI

Çocuklarınızın ayrı odaları olsun. Bir odanın birçok kişi tarafından
paylaşıldığı evlerde astım görülme ihtimali daha yüksektir. Burada, daha fazla alerjene maruz kalma ve nezle, grip gibi astım krizlerini tetikleyebilen enfeksiyonların daha kolay bulaşması etkili olabilir.

EVİN RUTUBETİ

Evlerin mutlak ve görece rutubetlerinin alerjen miktarları üzerine büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Bir evin ‘rutubetli’ kabul edilebilmesi için mutlak rutubet (MR) 7 g/kg' dan, görece rutubet (GR) ise % 45'den fazla olmalıdır. Akarlar, bu değerlerin altında yaşamlarını sürdüremezler.

EV DÖŞEMESİ

Astım ve saman nezlesi olanlar için ideal yer döşemesi parke, tahta ya da granit taşlardır. Duvardan duvara halı kaplı evlerde hem akar ve hem de kedi alerjenleri, halısız evlere göre çok daha fazla bulunmuştur.

EVDE HAYVAN BESLEMEYİN

Evlerde akarlardan sonra gelen önemli alerjen kaynağı başta kedi, köpek olmak üzere tüylü evcil hayvanlardır. Alerjenler hayvanların derisinden veya daha az oranlarda da salyasından kaynaklanırlar. Bunların çapı birkaç mikron kadardır ve havada uzun süre kalabilirler. Halı ve kumaş kaplı mobilyalarda çok fazla alerjen bulunur. Bunlar evin duvarlarına da yapışabilecekleri gibi, elbiselerle başka yerlere de taşınabilirler.

EVİNİZ İYİ TEMİZLENMELİ

Alerjiklerin yaşadığı evler elektrik süpürgeleri ile sık sık temizlenmelidir. HEPA filtresi olan elektrik süpürgeleri tercih edilmelidir. Temizlik yapılırken hastalar ev dışında olmalı ve üzerinden birkaç saat geçmeden temizlik yapılan odalara girmemelidirler.

EVİNİZDE ASLA SİGARA İÇİLMESİN

Evin hiçbir odasında astımlı dışarıda olsa bile kesinlikle sigara içilmemelidir. Eşyalara sinen kokular bile zararlı olabilir. Tüm uyarılara rağmen sigara içilen evlerde filtreli hava temizleyici aletlerden yararlanılabilir.

EN İYİ ISINMA YÖNTEMİ KALORİFER

Astımlılar için en iyi ısınma sistemi evin her tarafını aynı derecede ısıtan doğal gazla çalışan kaloriferlerdir. Bacasız gaz sobaları, katalitik sobalar uygun değildir.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi

Hiç yorum yok:

Template Design | Elque 2007